Sağlık

20 Yaşındaki Çocuk Dışarıda Fazla Makarna Yedikten Sonra Öldü

Olay, 20 yaşındaki genç adamın 5 gün boyunca dışarıda bırakılan makarnayı yedikten sonra hayatını kaybetmesiyle TikTok’ta gündem oldu. Artık uzmanlar nasıl korunabileceğimizi açıklıyor.

Kaynak:https://www.buzzfeed.com/kristatorres…

2019’da ortaya çıkan bir haber TikTok’ta hızla viral oldu.

Haberde 20 yaşında bir gencin beş günlük makarna yedikten sonra öldüğü belirtiliyor. TikTok kullanıcıları şaşkınlıklarını dile getirirken tıp uzmanları da bunun nasıl mümkün olabileceğini açıklıyor.

Dr. Joe, “Kızarmış Pilav Sendromu”nun Bacillus cereus bakterisinin neden olduğu bir tür gıda zehirlenmesi olduğunu açıkladı.

‘Bu bakteri genellikle uzun süre oda sıcaklığında bırakılan gıdalarda bulunur. “Kızarmış pilav gibi yemeklerde bakteriler, yiyecek soğuduğunda toksin üretebilir ve kusma, ishal ve karın ağrısı gibi semptomlara neden olabilir” diye açıkladı.

Joe’ya göre, Kızarmış Pilav Sendromu yaşıyorsanız belirtiler, yemeği yedikten birkaç saat sonra başlıyor ve 24 saate kadar hasta kalabilirsiniz.

Belirtiler gelişirse hemen tıbbi yardım almalısınız. Ölüm oranı düşük olsa da Dr. Joe bunun olmayacağı anlamına gelmediğine dikkat çekti.

Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin (CDC) bilgilerine göre Bacillus cereus bakterisinin Amerika Birleşik Devletleri’nde yılda 63 binden fazla gıda zehirlenmesi vakasına neden olduğu tahmin edilmektedir.

‘Ancak, kaynak test edilmediğinden gıda zehirlenmesinden muzdarip insanların tam sayısını bilmek zordur.’

Peki insanların dikkat etmesi gereken belirli bir makarna veya pirinç türü var mı?

Dr. Joe’ya göre sorun, yiyeceğin türü değil, nasıl saklandığıdır. ‘Bacillus cereus, kızarmış pilavın yanı sıra tam buğday ve sebzeli erişte gibi çeşitli nişastalı gıdalarda da gelişebilir, özellikle de bunlar uygunsuz şekilde saklanırsa.’

Bu, yemeğin zamanına ve sıcaklığına dikkat etmeniz gerektiği anlamına gelir.

ABD Tarım Bakanlığı, kuru gıdaların serin, temiz ve kuru, çok sıcak veya soğuktan uzak bir yerde saklanmasını öneriyor.

Ayrıca iki saatten fazla oda sıcaklığında bırakılan hazır yiyeceklerden de uzak durmalısınız.

Bacillus cereus bakterileri en iyi 4°C ila 48°C arasında gelişir. Dr. Joe şöyle diyor: ‘Genel bir kural olarak, çabuk bozulan yiyeceklerin tümü oda sıcaklığında iki saatten fazla bırakılmamalıdır. “Sıcak hava koşullarında bu süre sadece bir saate iniyor” diyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu