Teknoloji

Pahalı Saatlerin Arkasında Dönen Bu Parçanın İşlevini Öğrendiğinizde Mühendisliğine Şaşıracaksınız

Ana ilgi alanımız akıllı saatler Bunu bir kenara bırakıp, yüzlerce yıllık geçmişiyle bu zamanlara ışık tutan gerçek saatlere dönelim. Evet otomatik saatlerden bahsediyoruz. Daha önce birçok saatin kadranında yer alıyordu kuvarsBu deyime değindik ve anlamını sizlerle paylaştık.

Şimdi kuvarsın ezeli rakibi mekanik saatler Bahsediyoruz. Quartz saatlere göre çok daha değerli olan bu saatler adından da anlaşılacağı üzere bir mekanizma ile çalışmaktadır. Şeffaf arka kapağa sahip olanlarda neredeyse yerinde durmayan bir parça Görürüz. Peki bu saatlerde otomatik olan tam olarak nedir? Ayrıca söz konusu modül neden sürekli kendi etrafında dönüyor?

Öncelikle mekanik saatlerimiz ‘kurmalı’ ve ‘otomatik’ olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Otomatik ve kurmalı saatlerin arka yüzleri

Kurmalı saatleri hepimizin aşina olduğu piliç oyuncağı olarak düşünün.

Yanındaki kolu ne kadar çevirirsek oyuncağın içinde o kadar hareket ederiz. enerji birikir Bıraktığımızda ise biriken bu güç sayesinde civciv ileri doğru hareket eder. Doğal olarak elektrik bittiğinde duruyor ve tekrar kurmamız gerekiyor.

Kurmalı saatimizi kurduğumuz üst kısmı (yan taraftaki tutamak) çevirdiğimizde, ana yay Biz esnetiyoruz ve bu da belli ölçüde oluyor. Döndükçe güç birikir, dişliler döner, saat çalışır ve elektrik bittiğinde saati tekrar kurmamız gerekir. Kimisi saatle bağlantısı olduğunu düşündüğü için beğendiğini söylerken kimisi de bunu bir yük olarak görüyor.

Bunu yük olarak görenler için saatin üzerindeki “otomatik” yazısı devreye giriyor.

otomatik saatler Tıpkı kurmalı saatler gibi dişliler ve yaylarla çalışan bir mekanizmaya sahiptir. Ancak kurmalı modellerden farklı olarak saatin gücü bittiğinde onu çıkarıp tekrar tekrar kurmanıza gerek yok. Bu saatlerin sistemi, saatinizi günlük kullandığınızla aynıdır. enerji biriktirmektasarlanıyor.

İşte tam bu noktada içeriğimizin odak noktası olan ‘rotor’ adı verilen bölüm devreye giriyor.

Bazılarının sadece görsel olduğunu düşündüğü bu kritik modül, temelde sistem için bir araçtır. yük taşıma görevi görüyor. Hareket ettikçe az miktarda güç depolayarak saatin devamlılığını sağlar. Bu saatler durduğunda tek yapmanız gereken onları elinizde tutmak ve dairesel hareketlerle sallayarak yeniden başlatmaktır.

Bundan sonra gün içinde bu saatleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Çünkü günlük işlerinizi yaparken bileğinizdeki saat oradadır. Siz hareket ettikçe rotor da döner. ve gücü depolar. Bu şekilde saat canlı kalır.

Hem kurmalı hem de otomatik saatler, yay üzerinde biriken gücün serbest bırakılmasıyla çalışır.

Ancak kurmalı saatlerde bu yayı kullanabilirsiniz. elle spiral şeklinde esnetirkenOtomatik saatlerde rotor, birbirine bağlı dişliler tarafından tahrik edilir. seni rahatsız etmeden gerçekleşmesini sağlar. Yani saatin arkasında gördüğünüz bu bölüm dönerken yayı esnetir ve böylece saatiniz çalışır.

Bu 70’li ve 80’li yıllarda büyük bir sorundu.

Bu yılların başında ortaya çıkan Quartz saatler, piller bitene kadar Zamanı çok doğru tuttukları için mekanik saatleri neredeyse haritadan sildiler. Bugün telefonumuzu çıkarıp saati öğrenebiliyoruz, dolayısıyla zamanı takip etmek büyük bir sorun gibi görünmüyor.

Ancak o dönemde saatlerin iyi vakit geçirmesi kritik önem taşıdığından; Özellikle İsviçreli saat üreticileri zamanı en uzun ve en doğru tutan saatler konusunda birbirleriyle yarışıyordu. En tanınmış üreticilerden seikoBaşlattığı Kuvars Devrimi ile mekanik saatlere göre daha çok sayıda, daha ucuz ve zamanı daha iyi tutan saatlerin üretilmesine öncülük etti.

O zamandan bu zamana; Casio, Citizen ve Seiko gibi markaların pille çalışan saatleri yaygınlaştı. Bu üreticilerin ele geçirdiği pazardan pay almak isteyen İsviçreli üreticilerin cevabı ise lüks saatlere göre nispeten daha ucuz ve çoğunlukla herkese uygun olan kuvars saatler üretmek oluyor. Renk örneğimarkası haline geldi.

Bugün şirket; Omega, Blancpain, Tissot ve Longines gibi derin bir geçmişe sahip lüks saat üreticilerini çatısı altında tutuyor. Bu bağlamda Volkswagen olarak düşünebiliriz.

Minik tarih dersimiz ile içeriğimizin sonuna geldik. Bu alanla ilgili sorularınızı yorum kısmında belirterek bir sonraki içeriğimizin konusunu belirleyebilirsiniz.

Kaynaklar: Swatch, NSB Watch, Grayton

Saatlerle ilgili diğer içeriklerimiz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu