Ekonomi

Merkez Bankası enflasyonun ana eğiliminin zayıflamasını bekliyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ocak ayında aylık artış yüzde 6,70, yıllık artış ise yüzde 64,86 oldu.

Türkiye Cumhuriyeti (TCMB), enflasyonun nedenlerinin açıklandığı aylık fiyat gelişmelerini yayınladı.

Merkez Bankası, açıklanan verilerin Enflasyon Raporu’ndaki iddialar doğrultusunda arttığını belirtti. Açıklamada, göstergelerin yıllık enflasyonunda sınırlı bir düşüş yaşandığı vurgulanırken, Ocak ayındaki yükselişin ardından enflasyonun ana eğiliminin zayıflayacağı değerlendirildi.

Merkez Bankası’nın yayımladığı özette şu ifadelere yer verildi:

Ocak ayında tüketici fiyatları, 2023 yılı son Enflasyon Raporu varsayımıyla uyumlu olarak yüzde 6,70 oranında artmış, yıllık enflasyon ise 0,09 puanla sınırlı bir artışla yüzde 64,86’ya ulaşmıştır.

“Enerjide yıllık enflasyon arttı”

Yıllık enflasyon temel mallarda ve daha açıkçası güçte yükselirken, diğer büyük kümelenmelerde düştü. Otomatik götürü vergi artışının etkileri elektrik grubunun aylık enflasyonunda hissedilirken, sepete yansıyan doğalgaz fiyatları da yükselişini sürdürdü.

“Gıda fiyatlarındaki artış Ocak ayında da devam etti”

Gıda grubundaki güçlü fiyat artış eğilimi, işlenmemiş gıda kalemleri öncülüğünde Ocak ayında da devam etti. Hizmet grubunda aylık enflasyon, fiyat, yönetilen fiyat ayarlamaları ve geriye dönük endeksleme davranışlarının etkisiyle önemli oranda arttı.

“Giyim ve ayakkabı fiyatları dışında fiyat artışları yaygınlaştı.”

Temel mal grubunda aylık enflasyon bir önceki aya göre yükselirken, sezonluk indirimlerin gerçekleştiği giyim ve ayakkabı alt grubu dışında fiyat artışları yaygınlaştı. Üretici fiyatlarındaki aylık artış maliyet gelişmelerine paralel olarak Ocak ayında güçlenirken yıllık üretici enflasyonu yatay seyretti. Bu görünüm altında mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinde Enflasyon Raporu’ndaki iddialarla uyumlu aylık artış oranları artarken göstergelerin yıllık enflasyonunda sınırlı bir düşüş yaşandı. Ocak ayındaki yükselişin ardından önümüzdeki dönemde enflasyonun ana eğiliminin zayıflayacağı tahmin ediliyor.

Yıllık üretici enflasyonu yatay seyretti

Dün açıklanan diğer bir TÜİK verilerine göre Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 44,20, aylık ise yüzde 4,14 arttı. Bu veriler Merkez Bankası’nın değerlendirmesinde şu şekilde yer aldı:

Temel mal grubunda aylık enflasyon bir önceki aya göre yükselirken, sezonluk indirimlerin gerçekleştiği giyim ve ayakkabı alt grubu dışında fiyat artışları yaygınlaştı. Üretici fiyatlarındaki aylık artış maliyet gelişmelerine paralel olarak Ocak ayında güçlenirken yıllık üretici enflasyonu yatay seyretti.

“Enflasyon beklentilerle uyumlu”

Bu görünüm altında mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinde Enflasyon Raporu varsayımları doğrultusunda aylık artış oranları artarken göstergelerin yıllık enflasyonunda sınırlı bir düşüş yaşandı. Ocak ayındaki yükselişin ardından önümüzdeki dönemde enflasyonun ana eğiliminin zayıflayacağı tahmin ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu