Ekonomi

ECB’den faiz indirimi sinyali: 2024 sonlarında bekleniyor

Natixis Avrupa Makro Araştırma Lideri Dr. Dirk Schumacher, değerlendirmesinde ECB’nin ekim ayı toplantısında sıkı bir şekilde beklemede kalabileceğini ve toplantının tonunun genel olarak tarafsız kalabileceğini ifade etti.

Enflasyon düşerken İsrail-Filistin çatışmaları ve petrol fiyatlarındaki artışın enflasyona yönelik yeni bir yukarı yönlü risk oluşturduğunu belirten Schumacher, büyümeye yönelik aşağı yönlü risklerin de arttığını ve bunun banka açısından daha karmaşık bir tablo oluşturduğunu ifade etti.

Schumacher, “Artan belirsizlik göz önüne alındığında, ECB’nin şunu vurgulamasını bekliyoruz: ‘Banka, enflasyona ve büyümeye yönelik potansiyel risklerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine ve nasıl gerçekleşeceğine bağlı olarak politika duruşunu herhangi bir şekilde ayarlayacaktır.”değerlendirmesini yaptı.

Bu nedenle artan belirsizliğin, ECB’nin ekim ayındaki toplantısında bir sonraki hamlesine ilişkin rastgele bir yönlendirme yapma olasılığını azaltabileceğini söyleyen Schumacher, “Temel senaryomuzda ECB’nin uzun süre beklemede kalacağını görüyoruz. olarak petrol fiyatlarında sınırlı bir artış bekliyoruz.Öte yandan önümüzdeki yılın eylül ayında ilk olarak “Faiz indirimini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

ECB’nin bu yıl politika faizinde değişiklik yapması beklenmiyor

Berenberg ekonomisti Salomon Fiedler de ECB’nin muhtemelen bu faiz artırım döngüsünün sonuna geldiğini ancak aynı zamanda muhtemelen gelecek yıl boyunca faiz oranlarını mevcut seviyelere yakın tutabileceğini de belirtti.

Zayıflayan reel ekonomi, enflasyondaki gözle görülür düşüş ve ECB’nin enflasyonun 2025’in ikinci yarısında hedefe döneceği yönündeki iddiasını dikkate alan Fiedler, bankanın Aralık toplantısında enflasyon görünümünde olası bir aşağı yönlü revizyon yapabileceğini ifade etti. bankanın faiz oranlarının Ekim ve Aralık toplantılarında sabit kalacağını belirtti. istifa edebileceğini öngördü.

Fiedler, ECB’nin 2024 yılı sonuna kadar faiz indirimine gidebileceğini söyledi.

“Aralık toplantısında para politikasına ilişkin derinlemesine tartışma yapılabilir”

ING Grubu baş ekonomisti Peter Vanden Houte şunları söyledi: “ECB’nin Eylül toplantısından sonraki iletişim, Ekim toplantısının herhangi bir politika eylemi olmaksızın geçici bir toplantı olacağına dair açık işaretler vermişti.”söz konusu.

Son gelişmelerin ECB açısından durumu karmaşık hale getirdiğini belirten Houte, İsrail ve Orta Doğu’daki çatışmaların yanı sıra tahvil getirilerindeki artışın Avro Bölgesi’nin büyüme beklentilerini daha da zayıflatacağını, petrol fiyatlarındaki yükselişin ise daha da zayıflatacağını söyledi. Enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabileceğini belirten banka, 2025 sonunda yüzde 2 enflasyon bekliyor. Bunun hedefine ulaşmayı daha da zorlaştırabileceğini ifade etti.

Bu bağlamda Houte, ECB’nin bir sonraki politika adımlarına karar vermeden önce enflasyon ve büyüme hakkında daha fazla bilgi toplamak isteyebileceğini ifade etti. Yeni makroekonomik tahminlerin açıklanacağı Aralık ayı toplantısında para politikasının derinlemesine tartışılmasına yol açabileceğini belirten Houte, bu nedenle Ekim toplantısında faiz oranlarında bir değişiklik olmayacağını öngördü.

Commerzbank kıdemli ekonomisti Marco Wagner, ECB’nin ekim ayı toplantısında faiz oranlarını daha da artırmasının pek olası olmadığını belirterek, “Bunun bir nedeni de enflasyon oranının Eylül ayında önemli ölçüde düşmesi ve bu nedenle büyük ölçüde merkez bankasının beklentileriyle uyumlu olmasıdır.” sözlerini kullandı.

ECB üyelerinin açıklamalarında daha fazla faiz artırımı olasılığını tamamen göz ardı etmediğini belirten Wagner, özellikle enflasyonla mücadelenin kazanılmaktan uzak olduğu göz önüne alındığında, faiz artışlarını görmezden gelmenin muhtemelen çok cesur olacağını ifade etti.

ECB üyesi Peter Kazimir’in Aralık ve Mart aylarındaki toplantılarda yapılacak projeksiyonların önemine vurgu yaptığını söyleyen Wagner, “ECB, makroekonomik projeksiyonların açıklanacağı toplantılarda önemli kararlar alabilir, dolayısıyla bu durumun gerçekleşmesi mümkün olmayabilir. Bankanın aralık ayına kadar önemli bir karar vermesi gerekiyor.” sözlerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu